free website builder

Si no vols pols no vinguis a l'era

El col·lectiu nyamnyam consolida el seu cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’ i el converteix en una programació estable que abarcarà els mesos de maig a setembre de 2021. Lara Brown, Márcia Lança i Carolina Campos, Nazario Díaz i Isaak Erdoiza, Monte Isla (Andrea Pellejero, Adrià Girona i Rut Girona) i Fernando Gandasegui seran alguns dels protagonistes d’aquesta programació, enmarcada en les pràctiques artístiques contemporànies.

Cada un dels artistes participants realitzarà una residència a Mieres, de forma que totes les propostes aniran vinculades al mas i al territori, en un format que s’adapta al lloc (site-specific), amb l’espai nyamnyam com a epicentre físic i artístic.

Cada una de les propostes escèniques, estan emmarcades en una jornada que no només inclourà la mostra de la peça de l’artista en qüestió, sinó que s’envoltarà d’altres activitats. La voluntat del projecte és fer arribar al públic la pràctica artística, no només des de la perspectiva de la peça acabada, sinó també a través del seu imaginari, per tal d’entendre i comprendre el seu treball. Amb aquest objectiu es comptarà amb una programació expandida amb accions que inclouen la possibilitat d’un visionat d'una pel·lícula, un recorregut pels voltants de Mieres, un programa de ràdio en directe, una conversa amb agents del territori, una instal·lació performativa, un concert, o fins i tot l’elaboració i presentació d’una publicació.

+ info www.nyamnyam.net

Programació

Lara Brown
Puede que haya maneras de acercarnos

2 de Maig 2021

Mobirise

A través d’aquest projecte, Lara Brown va llançar una invitació a un intercanvi de favors, preguntant-se també per les possibilitats de futur que tenen les pràctiques artístiques presencials alhora que buscava alternatives a l'streaming, per estar amb les persones.

Brown va inventar aquest dispositiu que consisteix a generar trobades vaporoses, en fer mapes de llocs amb noms de persones, en sostenir una incertesa fent una casa a cada lloc. En aquest moment la Lara viu a prop de el poble on va créixer, un petit lloc envoltat de natura.

Aquesta peça forma part de Nodes Sismo (Festival Sismògraf '21). Lara Brown es dedica des de fa anys a la investigació i creació artística des de l’escena i la performance. Amb ‘Puede que haya manera de acercarnos’ ha format part de les trobades BRUT 2019 del Centre de Dansa La Caldera, així com del cicle ARAR 2020 i està de residència al Graner - Centre d’Arts vives aquest 2021.

Amb la Col·laboració de: Festival Sismograf, Centre de dansa La Caldera

Ressonància sinistra
26 de juny 2021
12 a 19h

Mobirise

Fuego verde - Nazario Díaz i Isaak Erdoiza
Experimentació sonora

Vermut-conversa amb els artistes

Dinar a càrrec de nyamnyam (productes locals Collbahi, Can Torrent, Cervesa La gleva...)

Sessió d’escolta a l’ombra de la noguera -
DJ Tutu

La pròtesi que va dirigir a l'òrgan contra si mateix - Helena Vinent
Instal·lació audiovisual i escultòrica
(oberta tota la jornada)

Comprar entrades 

Partint del treball Fuego verde de Nazario Díaz i Isaak Erdoiza, proposem una jornada al voltant de la noció d’escolta. Per això prenem com a punt de partida el text ‘Resonancia Siniestra, el oyente como medium’ de David Toop. Com ell mateix cita:

“La escucha tiene el estigma de ser nuestro sentido menos fiable. Mientras que aquello que vemos y tocamos se nos revela como una realidad “objetiva”, el sonido se parece más a un fantasma; su lugar en el espacio es ambiguo y su existencia en el tiempo transitoria. Por ello el sonido actúa desde siempre como metáfora de la revelación mística, los deseos prohibidos, lo siniestro, lo informe, lo sobrenatural y lo desconocido.”

FUEGO VERDE és el primer treball pertanyent al projecte Conversation pieces, una investigació iniciada el 2020 per Isaak Erdoiza i Nazario Díaz al voltant de la noció de so i escolta proposta per David Toop. FUEGO VERDE proposa un hackeig de la relació sonora-visual mitjançant la construcció de petites arquitectures que permeten alterar l'espai i la percepció sobre les coses que ocorren en ell, a través d'un dispositiu més proper a una idea de concert i experimentació sonora.

És per això que volem posar aquesta peça en ressonància amb el treball “La pròtesi que va dirigir a l'òrgan contra si mateix” de l’artista Helena Vinent. Aquest projecte posa el focus d'interès en la construcció identitària del cos assignat com a discapacitat. L'artista aborda la idea de la construcció humana i posthumana des seu posicionament com a persona sorda i la seva dependència d'instruments no biològics per a la comunicació oral, com les pròtesis auditives i els subtítols.

I l’ona sonora s’expandeix amb una sessió d’escolta a càrrec de la DJ Tutu, una oda a la vida entre l’adrenalina més pura i la curiositat més genuïna. Del ball underground als sons més experimentals a flor de pell, perquè escoltar no és una facultat exclusiva de les orelles, ja que com ens recorda David Toop l’oïda és més aviat poc fiable i el so ocupa un espai ambigu, transitori i sobrenatural... com els fantasmes.

L'altre costat
24 de juliol 
12h a 19h 

Mobirise


Otro lado es un día - Carolina Campos &
Márcia Lança
Arts en viu

Vermut-conversa amb els artistes

DINAR a càrrec de nyamnyam (productes locals Collbahi, Can Torrent, Cervesa La gleva...)

Sessió d’escolta a l’ombra de la noguera -
“Global beats” - Compadre Galo

Aliment presentació llibre - Martí Sales

Animal soñado - Rafael Frazão
Instal·lació audiovisual i escultòrica
(oberta tota la jornada)

Monte Isla
(Andrea Pellejero, Adrià Girona y Rut Girona)
Allí donde no estamos

20 d'agost 2021

Mobirise

‘Allí donde no estamos’ tracta d'una arqueologia del futur que convida a l'observador a contemplar el paisatge de les restes de la nostra civilització. Un paisatge de coses i espais que tenen veu pròpia. La vida més enllà de l'ésser humà, una deslocalització de el punt de vista en un lloc fictici sense persones, però que correspon a una realitat existent en l'horitzó del paradigma de el pensament actual. L'acció dramàtica de la peça no té lloc en l'espai escènic sinó en qui l'observa per tal que la mirada d'aquest espectador formi part del contingut.

El punt de partida de la peça és la visió d'un paisatge que no té presència humana. A la companyia els va inspirar una fotografia del Mar d'Aral, una superfície a l'Uzbekistan que es va assecar pràcticament en la seva totalitat durant la segona meitat de segle passat i que encara continua en un procés de desertificació.

Espai nyamnyam

L’any 2019, després de 9 anys desenvolupant el projecte a Barcelona, el col·lectiu nyamnyam va decidir traslladar la seva base d’operacions a Mieres, una població de poc més de 300 habitants a només 15 quilòmetres d’Olot i Banyoles. Al mig del poble hi ha l’espai nyamnyam, d’una extensió de més de 400 m2 amb diversos espais, que acull durant tot l’any procesos de creació, trobades, intervencions i tallers, per a promoure el treball transdisciplinar.

Per primera vegada, l’any 2020 les portes del mas es van obrir al públic amb una mostra del treball d’alguns dels artistes amb què col·laboren. L’objectiu és doble: per una banda donar a conèixer el projecte als veïns, veïnes i al públic general, i per una altra promoure pràctiques artístiques situades que modulin en funció d’on, com, quan i amb qui es produeixen.

Enguany, totes les propostes que es presenten al cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’ estan adaptades al lloc (tant humà com no humà) del propi espai nyamnyam, i del que l’envolta. En aquest sentit, el projecte treballa a partir de la memòria del mas, com a centre de producció i vida. En ell, per exemple, es batia el cereal, s’elaboraven estris i es cultivaven aliments.

Un altre dels punts de reflexió és el de descentralitzar la cultura i no fer-la una cosa exclusiva de les grans metròpolis. El mas es converteix en un espai que permet la dilatació del temps i l’espai, i que facilita les condicions per a compartir-ne els seus processos i resultats. Això no suposa un aïllament o negació del vincle amb la ciutat, sinó de pensar aquesta relació en retroalimentació.

Informació pràctica

Carrer Can Caló 38
Mieres 17830 (Girona)

Mieres es troba a 15 minuts d'Olot i Banyoles en cotxe. En transport públic es pot arribar a Mieres en taxi per uns 20€ o amb el bus a demanda desde Banyoles (de dill a div). 

Aquí sota teniu els horaris de transport públic per arribar a Banyoles, Olot i Girona. Si teniu qualsevol dubte ens podeu escriure al nostre correu electrònic.


Informació pràctica

1

Bus

Barcelona - Banyoles - Olot
Horaris Teisa

Banyoles - Mieres
Horaris bus a demanda 

Olot -Mieres
Horaris bus a demanda 

2

Tren

Barcelona - Girona
Horaris Renfe

Enllaçant amb Bus
Girona - Banyoles
Horaris Teisa 

3

Taxi

Servei de taxi desde Banyoles i Olot a Mieres.
Pere Miquel Masias
Tel. 629 560 286

4

Allotjament

Allotjaments a Mieres
+ Info

Casal Sant Miquel
608 41 60 34
Bosc del corral s/n,
17831 Sant Miquel de Campmajor
+ Info

Crèdits

Nyamnyam és un espai i col·lectiu creat el 2012 pels artistes Iñaki Alvarez i Ariadna Rodríguez. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció i l'intercanvi de coneixement en cada context (g)local en el qual treballen. En aquest encreuament entre arts en viu, pensament i gastronomia crítica, pedagogies i interacció social, creen situacions per activar o recuperar modes de relació en un sentit holístic, incorporant organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions, etc. Han realitzat i compartit els seus projectes a Espanya, Portugal, França, Itàlia, Suïssa, Noruega, Grècia, Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Equador. Més informació a www.nyamnyam.net

Un projecte del col·lectiu nyamnyam (Ariadna Rodríguez i Iñaki Alvarez) que forma part de l'Ona Expansiva del Festival Sismògraf '21.

Suport comunicació: Clara Narvión

Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Mieres,del Festival Sismògraf ‘21 i La Caldera - Centre de creació de dansa.