responsive site templates

Si no vols pols no vinguis a l'era

El col·lectiu nyamnyam consolida el seu cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’ i el converteix en una programació estable que abarcarà els mesos de maig a agost de 2021. Lara Brown, Márcia Lança i Carolina Campos, Nazario Díaz i Isaak Erdoiza, i Monte Isla (Andrea Pellejero, Adrià Girona i Rut Girona) seran alguns dels protagonistes d’aquesta programació, enmarcada en les pràctiques artístiques contemporànies.

Cada un dels artistes participants realitzarà una residència a Mieres, de forma que totes les propostes aniran vinculades al mas i al territori, en un format que s’adapta al lloc (site-specific), amb l’espai nyamnyam com a epicentre físic i artístic.

Cada una de les propostes escèniques, estan emmarcades en una jornada que no només inclourà la mostra de la peça de l’artista en qüestió, sinó que s’envoltarà d’altres activitats. La voluntat del projecte és fer arribar al públic la pràctica artística, no només des de la perspectiva de la peça acabada, sinó també a través del seu imaginari, per tal d’entendre i comprendre el seu treball. Amb aquest objectiu es comptarà amb una programació expandida amb accions que inclouen una sessió d'escolta, una instal·lació audiovisual o escultòrica, una presentació d'un llibre, un recorregut pels voltants de Mieres, o fins i tot l’elaboració i presentació d’una publicació.

+ info www.nyamnyam.net

Programació

Lara Brown
Puede que haya maneras de acercarnos

2 de Maig 2021

Mobirise

A través d’aquest projecte, Lara Brown va llançar una invitació a un intercanvi de favors, preguntant-se també per les possibilitats de futur que tenen les pràctiques artístiques presencials alhora que buscava alternatives a l'streaming, per estar amb les persones.

Brown va inventar aquest dispositiu que consisteix a generar trobades vaporoses, en fer mapes de llocs amb noms de persones, en sostenir una incertesa fent una casa a cada lloc. En aquest moment la Lara viu a prop de el poble on va créixer, un petit lloc envoltat de natura.

Aquesta peça forma part de Nodes Sismo (Festival Sismògraf '21). Lara Brown es dedica des de fa anys a la investigació i creació artística des de l’escena i la performance. Amb ‘Puede que haya manera de acercarnos’ ha format part de les trobades BRUT 2019 del Centre de Dansa La Caldera, així com del cicle ARAR 2020 i està de residència al Graner - Centre d’Arts vives aquest 2021.

Amb la Col·laboració de: Festival Sismograf, La Caldera - centre de creació.

Ressonància sinistra
27 de juny 2021
12 h a 19 h

Mobirise

Fuego verde - Nazario Díaz i Isaak Erdoiza
Experimentació sonora

Vermut-conversa amb els artistes

Dinar a càrrec de nyamnyam (productes locals Collbahi, Can Torrent, Cervesa La gleva...)

Sessió d’escolta a l’ombra de la noguera -
DJ Tutu

La pròtesi que va dirigir a l'òrgan contra si mateix - Helena Vinent
Instal·lació audiovisual i escultòrica
(oberta tota la jornada)

Amb la Col·laboració de: La Caldera, centre de creació.

Comprar entrades 

Partint del treball Fuego verde de Nazario Díaz i Isaak Erdoiza, proposem una jornada al voltant de la noció d’escolta. Per això prenem com a punt de partida el text ‘Resonancia Siniestra, el oyente como medium’ de David Toop. Com ell mateix cita:

“La escucha tiene el estigma de ser nuestro sentido menos fiable. Mientras que aquello que vemos y tocamos se nos revela como una realidad “objetiva”, el sonido se parece más a un fantasma; su lugar en el espacio es ambiguo y su existencia en el tiempo transitoria. Por ello el sonido actúa desde siempre como metáfora de la revelación mística, los deseos prohibidos, lo siniestro, lo informe, lo sobrenatural y lo desconocido.”

FUEGO VERDE és el primer treball pertanyent al projecte Conversation pieces, una investigació iniciada el 2020 per Isaak Erdoiza i Nazario Díaz al voltant de la noció de so i escolta proposta per David Toop. FUEGO VERDE proposa un hackeig de la relació sonora-visual mitjançant la construcció de petites arquitectures que permeten alterar l'espai i la percepció sobre les coses que ocorren en ell, a través d'un dispositiu més proper a una idea de concert i experimentació sonora.

És per això que volem posar aquesta peça en ressonància amb el treball “La pròtesi que va dirigir a l'òrgan contra si mateix” de l’artista Helena Vinent. Aquest projecte posa el focus d'interès en la construcció identitària del cos assignat com a discapacitat. L'artista aborda la idea de la construcció humana i posthumana des seu posicionament com a persona sorda i la seva dependència d'instruments no biològics per a la comunicació oral, com les pròtesis auditives i els subtítols.

I l’ona sonora s’expandeix amb una sessió d’escolta a càrrec de la DJ Tutu, una oda a la vida entre l’adrenalina més pura i la curiositat més genuïna. Del ball underground als sons més experimentals a flor de pell, perquè escoltar no és una facultat exclusiva de les orelles, ja que com ens recorda David Toop l’oïda és més aviat poc fiable i el so ocupa un espai ambigu, transitori i sobrenatural... com els fantasmes.

L’animal somiat
25 de juliol 
12 h a 19 h 

Mobirise


Otro lado es un día - Carolina Campos &
Márcia Lança
Arts en viu

Vermut-conversa amb els artistes

Dinar a càrrec de nyamnyam (productes locals Collbahi, Can Torrent, Cervesa La gleva...)

Sessió d’escolta a l’ombra de la noguera -
Compadre Galo - “Global beats”

Aliment - Martí Sales
Presentació de llibre + inauguració espai impremta

Animal soñado - Rafael Frazão
Instal·lació audiovisual

Comprar entrades

"Otro lado es un día" parteix d'un text escrit a distància on s'imaginen futurs a partir d'un present distòpic que sembla una ficció. En aquesta peça la veritat i la mentida es toquen i es confonen, el temps no és lineal, és un embull de diferents temps i situacions que no paren d'acabar i començar de nou, una vegada i una altra. És una peça que parteix de gestos que no paren d'acabar-, diverses accions que comencen i acaben, paraules, frases, danses sense fi o inici, situacions descobertes a la meitat. Trossos d'esdeveniments descontextualitzats, de vides fictícies perdudes dins d'una història més gran, sense referències de temps i espai.

Del text al gest sense fi, en una dansa de tempos diversos que dibuixa una línia difosa entre realitat i ficció. En aquest punt es podrien trobar ‘Otro lado es un día’ i ‘Aliment’ el nou llibre de Martí Sales; vint-i-set històries plenes de preguntes. Martí Sales no viu al Paradís, però com Eva queixala la poma per curiositat i per fam. I tampoc no és Xahrazad, però podria passar-se tres anys explicant històries a un califa pel pur plaer d’explicar-les. El seu llibre és l’abecedari d’un voluptuós i neix del buit que anticipa el desig —el que fa que salivem per una truita a la francesa. A aquest diccionari li manca la NY, va quedar fora en el procés d’edició. Ens hem proposat recuperar aquest text i publicar-lo al nou espai d’impremta.... potser és la NY de nyamnyam?

Com diu en Martí Sales, històries i menjar: els dos plaers més vells del món, a més de l’altre que compartim amb les bèsties. ¿O potser les bèsties també s’expliquen històries? pregunta que ens porta a ‘Animal soñado’ de Rafael Frazão, una sèrie de vídeo-assaigs que investiga, a través de l'estudi de somnis recopilats en 35 països durant el període pandèmic, la manifestació de l'animal somiat. La imaginació viral, l'esdevenir animal, les multiplicitats i la interpenetració de mons apareixen en l'horitzó d'aquesta faula cosmopolítica.

Hem convidat en Compadre Galo a posar-li so al gest sense fi, a l’animal somiat, al temps no lineal... a través d’una sessió d’escolta de músiques del món amb tocs electrònics, passant pel funk, l’electroswing, el house i l'electrònica d’altres latituds, longituds i plans espai-temporals.

Arqueologies del futur
20 d’agost
12 h a 19 h

Mobirise

Allí donde no estamos - Monte Isla
(Andrea Pellejero, Adrià Girona y Rut Girona)
Arts en viu de Monte Isla

[SHELTER] - Lúa Coderch
Vídeo

Dinar a càrrec de nyamnyam (productes locals Collbahi, Can Torrent, Cervesa La gleva...)

Tiranosauros Rex, cafetera y señor con chistera - Uriel Ireland
Sessió d’escolta sota la noguera 

Comprar entrades

Partint del treball ‘Allí donde no estamos’ de la companyia Monte Isla, proposem una jornada al voltant de les arqueologies del futur. ‘Allí donde no estamos’ convida a l'observador a contemplar el paisatge de les restes de la nostra civilització. Un paisatge de coses i espais que tenen veu pròpia. La vida més enllà de l'ésser humà, una deslocalització del punt de vista en un lloc fictici sense persones, però que correspon a una realitat existent en l'horitzó del paradigma del pensament actual. L'acció dramàtica de la peça no té lloc en l'espai escènic sinó en qui l'observa per tal que la mirada d'aquest espectador formi part del contingut.

Aquesta peça s’expandirà en el temps i l’espai a través de la sessió d’escolta sota la noguera proposada per Uriel Ireland. A partir de la investigació portada a terme en relació amb la peça ‘Allí donde no estamos’, es proposa una sessió que explora com el so transforma l’espai que observem. Els materials sonors seran revisitats des de una nova perspectiva, afegint capes que creen dinàmiques espacials a partir de la composició de so en temps real.

Proposem posar en diàleg el cos de treball de ‘Allí donde no estamos’ amb el vídeo [SHELTER] de Lúa Coderch, on observem com l'activitat humana produeix una agregació física d'empremtes, documents i objectes. Abans que aquesta agregació s'estructuri i s'organitzi, la construcció és molt més precària, similar a la d'un refugi a la natura construïda per sobreviure durant una nit, o similar a un gest efímer o una paraula. La peça consisteix en una breu correspondència videogràfica en què la construcció d’aquests refugis està sent utilitzada com a excusa per a iniciar una conversa. Aquesta obra ha estat realitzada amb l'ajuda de la Fundació BBVA a la creació en Videoart 2015.

Espai nyamnyam

L’any 2019, després de 8 anys desenvolupant el projecte a Barcelona, el col·lectiu nyamnyam va decidir traslladar la seva base d’operacions a Mieres, una població de poc més de 300 habitants a només 15 quilòmetres d’Olot i Banyoles. Al mig del poble hi ha l’espai nyamnyam, d’una extensió de més de 400 m2 amb diversos espais, que acull durant tot l’any procesos de creació, trobades, intervencions i tallers, per a promoure el treball transdisciplinar.

Per primera vegada, l’any 2020 les portes del mas es van obrir al públic amb una mostra del treball d’alguns dels artistes amb què col·laboren. L’objectiu és doble: per una banda donar a conèixer el projecte als veïns, veïnes i al públic general, i per una altra promoure pràctiques artístiques situades que modulin en funció d’on, com, quan i amb qui es produeixen.

Enguany, totes les propostes que es presenten al cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’ estan adaptades al lloc (tant humà com no humà) del propi espai nyamnyam, i del que l’envolta. En aquest sentit, el projecte treballa a partir de la memòria del mas, com a centre de producció i vida. En ell, per exemple, es batia el cereal, s’elaboraven estris i es cultivaven aliments.

Un altre dels punts de reflexió és el de descentralitzar la cultura i no fer-la una cosa exclusiva de les grans metròpolis. El mas es converteix en un espai que permet la dilatació del temps i l’espai, i que facilita les condicions per a compartir-ne els seus processos i resultats. Això no suposa un aïllament o negació del vincle amb la ciutat, sinó de pensar aquesta relació en retroalimentació.

Informació pràctica

Carrer Can Caló 38
Mieres 17830 (Girona)

Mieres es troba a 15 minuts d'Olot i Banyoles en cotxe. En transport públic es pot arribar a Mieres en taxi per uns 20€ o amb el bus a demanda desde Banyoles (de dill a div). 

Aquí sota teniu els horaris de transport públic per arribar a Banyoles, Olot i Girona. Si teniu qualsevol dubte ens podeu escriure al nostre correu electrònic.


Informació pràctica

1

Bus

Barcelona - Banyoles - Olot
Horaris Teisa

Banyoles - Mieres
Horaris bus a demanda 

Olot -Mieres
Horaris bus a demanda 

2

Tren

Barcelona - Girona
Horaris Renfe

Enllaçant amb Bus
Girona - Banyoles
Horaris Teisa 

3

Taxi

Servei de taxi desde Banyoles i Olot a Mieres.
Pere Miquel Masias
Tel. 629 560 286

4

Allotjament

Allotjaments a Mieres
+ Info

Casal Sant Miquel
608 41 60 34
Bosc del corral s/n,
17831 Sant Miquel de Campmajor
+ Info

Crèdits

Nyamnyam és un espai i col·lectiu creat el 2012 pels artistes Iñaki Alvarez i Ariadna Rodríguez. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció i l'intercanvi de coneixement en cada context (g)local en el qual treballen. En aquest encreuament entre arts en viu, pensament i gastronomia crítica, pedagogies i interacció social, creen situacions per activar o recuperar modes de relació en un sentit holístic, incorporant organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions, etc. Han realitzat i compartit els seus projectes a Espanya, Portugal, França, Itàlia, Suïssa, Noruega, Grècia, Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Equador. Més informació a www.nyamnyam.net

Un projecte del col·lectiu nyamnyam (Ariadna Rodríguez i Iñaki Alvarez) que forma part de l'Ona Expansiva del Festival Sismògraf '21.

Suport comunicació: Clara Narvión

Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Mieres,del Festival Sismògraf ‘21 i La Caldera - Centre de creació de dansa.