L’Espai nyamnyam obra una convocatòria per a vuit persones, per a participar en la Quinzena d’art a Mieres (del 3 al 16 de juliol de 2023) dins el programa transdisciplinar de formació i professionalització per a artistes del projecte ‘Vivim en un món devorat’. Es tracta d’un context centrat en la pràctica artística contemporània, basada en la investigació transdisciplinar abordada des de la col·lectivitat i la sostenibilitat mediambiental. El programa es vol centrar en les eines o infraestructures, en diàleg amb la tradició i la idea de mas o masia com a centre de producció.

1. MARC DEL PROJECTE - Vivim en un món devorat
Els reptes als quals s'enfronten els entorns rurals contemporanis, especialment a Europa i més concretament al sud del continent, són molts i diversos. En el cas de Mieres, micropoble ubicat a la muntanya mitjana mediterrània catalana, es tracta d’un dels àmbits geogràfics històricament molt humanitzats des de fa segles que han entrat en declivi en molt pocs anys, en general a partir de la dècada de 1960. En molt poc temps, un paisatge que havia pres forma al llarg de segles, amb un equilibri naturalesa/cultura molt singular i interessant, s'abandona i 'desapareix' com a tal. Parlem de problemàtiques concretes com la despoblació, l'envelliment de la població activa agrària, l'absència de relleu generacional, l'homogeneïtzació el paisatge degudes a l'abandonament de pastures i conreus, i l'avanç d'un bosc de poca qualitat.

Ara bé, per diversos motius, aquests entorns abandonats estan sent 'redescoberts' en l’actualitat, per part de persones i de col·lectius que han sabut veure en ells unes potencialitats enormes, no necessàriament com a recurs turístic, sinó més aviat com a àrees d'experimentació de models de vida alternatius, de vies de transició energètica mai explorades, de formes d'associacionisme noves, i d'innovadors projectes de desenvolupament local en els que per fi la cultura adquireix un paper rellevant. Aquestes persones han de fer front a noves problemàtiques derivades d'una gestió del territori que s'ha basat en el rendiment econòmic del turisme o les pràctiques agrícoles i ramaderes insostenibles i contaminants, amb problemàtiques concretes com la gestió dels purins (i les seves conseqüències a la terra i l'aigua), la concentració de les terres en molt poques mans, la manca de xarxes de col·laboració; que es veuen accentuades per l'escassetat d'habitatge de lloguer o de compra, l'absència de determinats serveis bàsics o la dificultat per iniciar o establir projectes que treballin des de l'economia social i solidària.

El programa ‘Vivim en un món devorat’ pren el seu nom d’aquesta frase que deia constantment l’àvia de l’Iñaki Álvarez (membre de nyamnyam). Aquesta frase ens situa en l’actual crisi social i ecològica, en un món ‘devorat’ per diversitat de ‘depredadors’, marc on s'insereixen les problemàtiques i els reptes del medi rural exposats en el paràgraf anterior. Aquesta crisi sabem que deriva del model de desenvolupament i producció capitalista; el mateix capitalisme no pot existir sense que existeixi creixement econòmic, però en un món físic que té límits, un creixement indefinit és impossible. Aquest model econòmic prevalen els treballs superflus, mentre que els treballs que fan possible el manteniment de la vida humana, com la producció agrícola o el treball reproductiu, estan completament precaritzats o directament exclosos de tota remuneració. El programa ‘Vivim en un món devorat’ vol ser un context on es pugui assajar, posar en conversa, investigar com la cultura en el món rural pot ser un motor per a la transició cap a un model econòmic i social diferent, que tingui en compte la inclusió social de totes les persones i sigui compatible amb la capacitat de regeneració de la naturalesa. Pensem que amb la cultura posada en pràctica des de la ruralitat, es poden assajar maneres de fer que a llarg termini serveixin per a implementar-se a les ciutats com a eines possibles de canvi social. Potser ruralitzar l’urbà, en una lògica diferent dels moviments que de manera constant han condemnat al món rural a seguir directrius imposades des d’administracions sempre ubicades a les ciutats; crear així una acció de retroalimentació que pugui posar en valor el que pot aportar l’intercanvi rural-urbà.

Objectius principals del programa:
· Proporcionar i co-crear condicions per a la investigació i el treball, donant suport a les persones que hi participin per a repensar, o fins i tot reimaginar radicalment les formes, l'estètica, les pràctiques i l'ètica, ampliant així la comprensió del que és l’art o la cultura vehiculada des del medi rural.

· Cultivar una xarxa àmplia i diversa d'artistes, dissenyadorxs, treballadorxs culturals, curadorxs, etc.; per a reforçar la connexió entre l’educació, la recerca i la producció, i fomentar la comprensió de possibles connexions amb altres disciplines i camps presents en aquest context (agroecologia, els oficis, transició energètica, sostenibilitat ambiental, toponímia, artesania, l’elaboració de productes locals, etc.)

2. DESCRIPCIÓ
Les vuit persones participants d’aquest programa assistiran del 3 al 16 de juliol a la quinzena de l’art que es portarà a terme a l’Espai nyamnyam a Mieres (s'allotjaran a l’espai). La participació en aquest programa es retribuïda i s’especifica els honoraris en l’apartat de dades pràctiques. La quinzena d’art està vehiculada i dinamitzada per les persones que formen el grup de recerca transdisciplinar del mateix projecte. Així es posarà en conversa i s’investigarà al voltant de totes les àrees/eines/infraestructures des d’on es treballa a l’Espai nyamnyam: arts visuals, disseny gràfic, edició, corporalitats, arts en viu, disseny especulatiu, cinema, fotografia... Durant els quinze dies hi haurà un horari definit de tallers i activitats. La participació en aquest programa, suposa l’assistència a tota la programació. El programa culmina en la festa del batre que se celebrarà el 16 de juliol com a cloenda.

Amb l’acompanyament de l’equip de nyamnyam, el grup de persones que serà present a la quinzena i vehicularà els seus continguts són:

Miguel Ángel Blanca
Carolina Campos
Ricardo Duque
Cristina Noguer
Aleix Plademunt

Durant la Quinzena d’art, també es produirà un pòdcast de ficció de vuit capítols amb l’objectiu de generar una nova eina narrativa al voltant del context del projecte que sorgeixi de la mateixa experiència. Sota la coordinació de l’equip de nyamnyam i un membre del grup de recerca, cada artista seleccionat/da en aquesta convocatòria, participarà en l’elaboració d’un dels capítols.

Els resultats dels processos d’investigació, reflexió i creació que es generaran durant la Quinzena d’art, es mostraran a la festa del batre el diumenge 16 de juliol conjuntament amb l’emissió del primer capítol del pòdcast.

3. PERFIL DE LA PERSONA PARTICIPANT

· Que estigui interessadx ​​a reflexionar sobre les seves pròpies pràctiques artístiques, obrint el debat a temes més amplis.

· Que estigui interessadx ​​a qüestionar els modes de producció cultural/artística actualment establerts, cap a pràctiques més situades.

· Que estigui disponible i interesadx ​​en metodologies que treballin en l’àmbit de la recerca i la pràctica artística contemporània.

· Que vulgui aprofundir en les diverses eines de treball transdisciplinar per tal d’entendre la realitat geogràfica del territori, les problemàtiques i els reptes del medi rural com a marc essencial del projecte.

· Que estigui interessadx en la reterritorialització de la cultura.

· Que es dediqui de manera professional a la pràctica artística/cultural o estigui al final dels seus estudis.

· Que tingui disponibilitat per participar en totes les activitats programades del 3 al 16 de juliol de 2023 (s’haurà d’allotjar a l’Espai nyamnyam).

En pro de la inclusió i la diversitat, encoratgem les sol·licituds de comunitats menys representades.

4. DADES PRÀCTIQUES
Dates del programa:
3 al 16 de juliol ‘23
Lloc: Espai nyamnyam (Mieres, Girona)
Places: vuit
Honoraris: 650 € (impostos a part). S’haurà de poder facturar aquest import a la Cooperativa Ny Ny SCCL.

Presentació de la sol·licitud: Les inscripcions es realitzaran a través d’aquest FORMULARI, en el que s’adjuntarà un únic document amb el CV/Biografia (màxim 1 pàgina), carta de motivació (màxim 2 pàgines) i un dossier de treballs realitzats (màxim 3 pàgines). La data de termini serà el 4 de juny a les 24.00 h.

Selecció de candidatures i comunicació del resultat: Una vegada tancat el termini d’inscripció, es portarà a terme una selecció de les persones participants per part de l’equip de nyamnyam en col·laboració amb el grup de recerca transdisciplinar esmentat. Es comunicarà el resultat la setmana del 12 de juny a través d’un correu electrònic.

5. CONDICIONS DE PARTICIPACIÓ
·
Compromís d’assistència i presencialitat durant tot el període del programa.

· Les persones seleccionades firmaran un document on s’especifica l’acceptació de les condicions del programa, esmentant tots els detalls de la col·laboració (retribució, participació, obertura, producció de pòdcast, etc.).

Les persones participants disposaran de:
· Una habitació compartida (2, 3 o 4 persones)
· 4 lavabos compartits i totalment equipats
· Accés a tots els espais de taller comuns (taller amb eines vàries, sala d’assaig amb terra de fusta, estudi, nau, impremta equipada, taller de so, etc.)
· Cuina comunitària interior i cuina comunitària exterior (es cuinarà els àpats com a part del programa)
· Espais exteriors (pati, zona verda, hort, l’era...)

6. CRITERIS DE VALORACIÓ
Els criteris de selecció se centren en l'interès expressat a participar en el projecte, el perfil complementari entre els/les participants, el grau i naturalesa de l’interès per a desenvolupar projectes centrats en la recerca, i els treballs o investigacions portades a terme anteriorment.

Les sol·licituds seran revisades d'acord amb els criteris següents:

Motivació
Percentatge: 50%
Experiència/motivació per repensar, reimaginar, ampliar i posar en circulació les eines o infraestructures en la pràctica artística contemporània des d’una òrbita transdisciplinar.

Experiència/motivació en qüestionar els modes de producció cultural/artística actualment establerts, cap a pràctiques més sostenibles.

Adequació al context
Percentatge: 30%
Experiència/motivació en aprofundir i ’entendre la realitat geogràfica del territori, les problemàtiques i els reptes del medi rural com a marc essencial del projecte.

Experiència/motivació per a participar en contextos grupals per a compartir coneixement d’una manera situada i respectuosa amb les persones i l’entorn.

Trajectòria personal i/o artística
Percentatge: 20%
la consistència de l'experiència artística/personal del sol·licitant (trajectòria i treballs anteriors)

7. EXEMPCIÓ DE RESPONSABILITAT
En cas que lxs artistes individuals seleccionats desisteixin de participar en el programa, hauran de notificar-ho dins de la setmana posterior a la notificació de la selecció final, a fi de convocar la següent finalista escollida.
Si els o les artistes desisteixen de participar en el programa, una vegada signat l’acord i començat el programa, hauran de tornar les quantitats rebudes fins al moment.

8. DUBTES I PREGUNTES

Si tens qualsevol altre dubte ens pots escriure al correu coopnyny@gmail.com indicant l’assumpte: “Quinzena d’art - Vivim en un món devorat”.

LINK AL FORMULARI  

9. RESOLUCIÓ CONVOCATÒRIA

Persones seleccionades:

Rafael Chaud Frazão, Elena Carvajal, Amalia Ruiz-Larrea Fernandez, Esther Solé Alarcón, Bárbara Sánchez Barroso, Bru Gonzalez Embún, Renata Gelosi Hijós, Luca Calderó Delgado.