Si no vols pols no vinguis a l'era

El cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’ es consolida en la seva quarta edició amb una programació pública de maig a agost de 2023. Helena Roig, Las huecas, Marta Echaves, Noela Covelo Velasco, Quim Packard, Raúl Alaejos, Estel Boada, Alba Rihe, Clara Nubiola, Orquestina de Pigmeos, Katsunori Nishimura, Mariona Naudin, Pol Clusella i Ana Cortés són el protagonistes d’aquesta programació, emmarcada en les pràctiques artístiques contemporànies.

Cada un dels artistes participants realitza una residència de creació a Mieres que expandeix el treball intern del cicle a tot l'any 2023. Així totes les propostes aniran vinculades al context (humà i no humà) en un format que s’adapta al lloc, amb l’Espai nyamnyam com a epicentre físic i artístic.

La programació s’estructura al voltant d’una jornada que permet passar el dia gaudint de diverses propostes transdisciplinars, arts en viu, vermut a l’era amb els artistes, exposicions, concerts a l’ombra de la noguera, presentacions de publicacions, dinar a l’aire lliure, i un munt de propostes diferents que completen cada una de les jornades.

Jornada 1 
6 de maig 2023
12 h a 18 h

Mondego - Orquestina de Pigmeos + Katsunori Nishimura (acció sonora + projecció audiovisual)

He caminat tots els carrers d’Olot - Clara Nubiola (exposició, oberta tota la jornada)

Vermut-conversa amb els artistes

Dinar a càrrec de nyamnyam (productes locals: Collbahi, Can Torrent, Forn Casals...)

Tres veces dije fuego - Marta Echaves (arts en viu)

Comprar entrades



Mondego - Orquestina de pigmeos + Katsunori Nishimura
El col·lectiu Orquestina de pigmeos va realitzar la primera acció al riu Mondego, a l'alçada de Montemor o Velho (Portugal), l'any 2009. Deu anys després, i després de recórrer un camí d'experimentació a la frontera de diverses disciplines artístiques, el col·lectiu torna al riu on va néixer per a continuar, al llarg de tres anys, amb una exploració des del mitjà cinematogràfic, en la qual de nou treballen les fronteres -entre gèneres, espais i temps- a partir del relat real/mític d'un samurai en un viatge al llarg del riu, des de la seva mort al naixement, o viceversa. A l'Espai nyamnyam han desenvolupat una residència per a l'edició del material, i al Si no vols pols compartiran part de la pel·lícula en procés.  

*Una col·laboració entre el Festival Citemor i l’espai nyamnyam.
He caminat tots els carrers d’Olot - Clara Nubiola
He caminat tots els carrers d'Olot proposa realitzar una narració subjectiva i en primera persona del teixit urbà de la ciutat d'Olot. Després de la segmentació manual de la ciutat en cinc jornades, es recorren tots els seus carrers durant cinc dies consecutius. Un urbanisme empíric que recupera el diari de camp i la cartografia sobre el terreny com a eines per a realitzar una mirada crítica, irònica i reflexiva sobre la ciutat. Una reivindicació de l'experiència  física sobre el terreny enfront del reconeixement "de despatx",



habituat a la inspecció d'un territori a partir de dades, fotografies i programes satèl·lit que permeten reconèixer-lo des d'una cadira.
Comptarem amb la presència d’en Pere Sala, director de l’Observatori del paisatge.

*Aquest projecte es va realitzar en el curs d'una residència artística a FaberLlull (Olot), en col·laboració amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya.
www.claranubiola.com

Tres veces dije fuego - Marta Echaves
Tres veces dije fuego, és un projecte de recerca que pren el foc com a reacció química però també com a metàfora per a preguntar-se per la violència, la mort lenta, i l'organització i control dels cossos al llarg de la història. A tall de tríptic, el cos que s'immola, el foc com a imaginari de la malaltia i el territori que és incendiat, són invocats a través de relats i anecdotaris, explorant amb les possibilitats del llenguatge per a performar els arxius, i interrogant-se sobre la potència restitutiva de la pràctica memorial. En paraules de Saidya Hartman: llavors amb quina fi és que un obre el taüt i mira la cara de la mort? És possible construir una història des de "el lloc de la parla impossible" o ressuscitar vides de les ruïnes? Pot la bellesa proveir l'antídot al deshonor, i l'amor una manera "d'exhumar plors enterrats" i reanimar als morts?

*En col·laboració amb La Capella (BcnProducció) i El Consulado
https://www.instagram.com/laechaves/ 


Jornada 2
9 i 10 de juny 2023

*En col·laboració amb El Bòlit - Centre d’art contemporani de Girona

Divendres 9 de juny de 17 h a 20 h

Les Hilanderes Autosuficientes - Ana Cortés
(Taller de llana - gratuït)

Dissabte 10 de juny  de 12 h a 18 h

Vínculos - Las Huecas (Arts en viu)

Dinar a càrrec de nyamnyam (productes locals Collbahi, Can Torrent, Forn Casals...)

QSIPT I - Noela Covelo Velasco (Arts en viu)

Debajo del Polo Norte - Raúl Alaejos (instal·lació audiovisual)

Transition Graphics - Quim Packard (exposició, oberta tota la jornada)

Les Hilanderes Autosuficientes - Ana Cortés
(mostra del taller, oberta tota la jornada)

Comprar entrades

ASTRES: mapping estelar - Playmodes 
*Activitat a l'Observatori de Batet de la Serra. Organitzada i produïda per El Bòlit - Centre d’art contemporani de Girona, amb la col·laboració de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa.
Formulari d'inscripció 

Las Hilanderes Autosuficientes - Ana Cortés
Som filanderis, autosuficients i apanyadis. Estem recordant el procés de la llana amb les mans, l'aigua, la calor i les nostres eines que tornem a fabricar perquè les havíem perdut. Busquem nous models productius perquè els d'ara ni ens agraden, ni ens serveixen. Amb aquest impuls ens acostarem al ramat de Mieres. Recollirem la seva llana, la rentarem, la treballarem per a conèixer-la, i que ens digui què fer amb ella. El procés estarà obert a qui vulgui i pugui acostar-se, per a unir-se a ell en el punt en el qual estiguem. https://serrin.tv/

És celebrarà el taller el divendres 9 de juny de 17 h a 20 h. Serà d'accés gratuït, però s'ha d'enviar un correu a coopnyny@gmail.com


Vínculos - Las Huecas
En una societat on els vincles entre les persones es deterioren a causa de la mercantilització dels afectes, LasHuecas decideixen portar a escena la pràctica de l'amistat. Com que a més a més d'una companyia, Las Huecas són també un grup d'amigues, es proposen, en primer lloc, posar en joc les pròpies experiències mentre es fan algunes preguntes rellevants: ''podem ser amigues si ens troben inserides en les lògiques de la relació laboral''? ''Existeix l'amistat quan existeix, també, un interès o l'obtenció d'un bé?'' ''I si no és així, som nosaltres, efectivament, amigues''?

QSIPT I - Noela Covelo Velasco
Com fer una cançó? Com estendre el precís moment que la veu entra en el track? La performance/concert és un solo dividit en càpsules, cançons o estrofes. En aquest treball, em centro en els elements físics i espacials que em situen en l'escenari d'un concert, en el precís moment en el qual entro en contacte amb el públic. Inhalo i exhalo, em presento, i vaig afegint veus que m'aproximen a les pistes pregravades o divergeixen entre si, mesurant-se, recalculant una vegada i una altra quina és la distància entre el públic i jo.
http://noelacovelovelasco.net/

Debajo del Polo Norte - Raúl Alaejos
Robert Peary va ser un explorador nord-americà que va pensar que l'única manera que un ésser humà aconseguís el Pol Nord seria tenir fills amb inuits per a crear una super-raça que conjuminés la fortalesa esquimal i la clarividència de l'occidental. Fruit d'aquesta extravagant teoria Peary i el seu assistent afroamericà Mathew Henson van tenir fills amb dones inuits. 

Raúl Alaejos ha viatjat a Qaanaaq i Sioropaluq (Groenlàndia), els pobles més septentrionals del planeta per a filmar aquesta "super-raça". Podrem veure i comentar fragments d'aquesta pel·lícula encara en procés. Un film assaig sobre el colonialisme científic que posa en qüestió el fet obscè de filmar poblacions natives.
https://laav.es/debajo-del-polo-norte/

Transition Graphics - Quim Packard
L'ecologisme és un dels temes principals del treball de Quim Packard, que cada vegada es preocupa més pel col·lapse sistèmic i mediambiental imminent. 'Transition Graphics' és un dels seus últims projectes, amb el qual justament busca generar consciència sobre els problemes que afecten el planeta i repensar la nostra posició en ell, no tant per evitar el col·lapse sinó per pensar en com habitar-lo. A través del dibuix explora la part més emocional d'un col·lapse sistèmic, climàtic i ecològic. Un dibuix que es nodreix de la tradició del còmic i l'il·lustració més naïf i minimalista que utilitza eines també dels " mindmaps" o mapes visuals. Un projecte basat en una recerca de llarg recorregut sobre el significat cultural del món natural i de la seva experiència personal vivint al Canadà, Nova Zelanda i recentment al camp de Tarragona.
https://quimpackard.com/

ASTRES: mapping estelar - Playmodes
Aquesta activitat es porta a terme a l'Observatori de Batet. És un projecte que forma part de l’exposició “Fer créixer plantes en l’obscuritat” i està dins de la programació del festival “Això al poble no li agradarà”. Aquesta recerca consisteix a estudiar i desenvolupar sistemes de seguiment i dibuix amb làser dels estels del firmament. L’objectiu és, a través d’una eina que ens permet traçar les constel·lacions, generant obres audiovisuals.

Un espectacle amb música generativa i làser basats en els estels presents al firmament a cada moment. Gràcies a una col·laboració amb la facultat de telecomunicacions de la UPC, s’ha desenvolupat un conjunt d’algoritmes que permeten fer un seguiment precís dels estels donades unes coordenades espacials -la posició i orientació del làser al globus terrestre- i unes coordenades temporals -el dia i hora de l’any-. Aquests algoritmes, que ja han estat testats i validats, se sumen a les diferents proves que ja s’han pogut fer amb els projectors làser i les eines de sonificació, amb resultats molt prometedors. Els Playmodes posaran a prova aquesta eina en un escenari únic del territori, l’observatori Batet de la Garrotxa.
https://www.girona.cat/agenda/cat/agenda_fitxa.php?id=33743&ta=age&jsback=1

Jornada 3
1 de Juliol 
12 h a 18 h

*En col·laboració amb La Capella (BcnProducció)

Gatzara - Alba Rihe (arts en viu)

Vermut-conversa amb els artistes

PERTÚ - Estel Boada (arts en viu). Amb la participació de Júlia Barbany (Jules Le Barb), Gabriel Ventura (Frater Anger), Mar Medina (Rosario FM) i Tirso (C'elestino)

*Intervenció de diverses hores de durada, que inclourà el dinar a càrrec de nyamnyam (productes locals Collbahi, Can Torrent, Forn Casals...)

Comprar entrades

Gatzara - Alba Rihe
El solo escènic d’Alba Rihe és un desenvolupament constant en escena de les possibilitats que aquesta té i com es pot trencar amb tot el que s’estableix mitjançant la cerca de la poètica de l’acció, el pensament crític, el feminisme i la potència de l’humor. 'Gatzara' és un projecte a mig camí entre el monòleg, el concert i la vibració, buscant el pilar col·lectiu i amb la voluntat de trencar les distàncies amb el públic. Amb la improvisació com a base, usa el cos com a orquestra encara que també hi intervenen altres cossos: els tecnològics; accessoris que vibren i deriven moviments amb l’objectiu de desarmar les expectatives del públic. Amb Gatzara es vincularia activitats amb diferents col·lectius per a oferir el ball realitzat i activacions per a transformar els nous formats escènics i entre els espais col·laboratius com a llocs expandits de coneixement actiu.

PERTÚ - Estel Boada
PERTÚ (l’ofrena) consisteix en una sèrie d’accions dutes a terme en un espai que convida al benestar físic i mental. Partint de la idea del temps com l’or contemporani, PERTÚ li fa una oda creant un parèntesi compartit amb altres artistes que generarà eines per poder suportar d’una manera diferent el nostre dia a dia. Inspira i expira, prepara’t per gaudir d’un resort complet amb pilates, música, poesia, bona teca i un toc d’humor.

Un projecte d'Estel Boada iniciat a La Capella amb la beca #deslocalitzats que continua ara PER TÚ a Mieres. Amb la participació de Júlia Barbany (Jules Le Barb), Gabriel Ventura (Frater Anger), Mar Medina (Rosario FM), Tirso (C'elestino) i nyamnyam.
https://estelboada.hotglue.me/

Jornada 4
25 d'agost
12 h a 18 h

Songs for the bitch witch women - Mariona Naudin (arts en viu)

Safareig grupal sense fer-se mal - Helena Roig (expo oberta tota la jornada)

Vermut-conversa al voltant del projecte d'Helena Roig

Dinar a càrrec de nyamnyam (productes locals Collbahi, Can Torrent, Forn Casals...)

Metro La Garrotxa - Pol Clusella (Performance i obertura d'investigació)


Comprar entrades

Songs for the bitch witch women - Mariona Naudin
L’origen d’aquest projecte és una pregunta íntima que és alhora una pregunta pública: què passa quan una dona irromp en un territori que tradicionalment ha estat de domini masculí? Que succeeix quan són Elles les que obren la boca i intercedeixen en l’esfera pública? Aquesta pregunta inicial em porta a formular-me’n d’altres com, per exemple, a què respon aquesta classificació que tenim tan integrada entre allò públic i allò privat que defineix la nostra moral i les nostres vides? Com s’ha constituït aquesta línia divisòria cultural que determina què es pot dir o fer i què no? I, especialment, què pot i no pot fer o dir una dona, una actriu? I finalment: com aquesta línia moral construeix també l'estigma de la dona monstruosa. L'objectiu d'aquest projecte és habitar els cossos d'aquestes dones monstre i subvertir aquest ordre a través de l'humor. Aquest és un projecte de Mariona Naudin amb la col·laboració de María García Vera, Sara Fontán, Edi Pou, Núria Andorrà, Sofia Asencio i Marc Villanueva Mir. Ha estat coproduït per Centre d'Arts Lliures Fundació Brossa, Festival TNT, Espai nyamnyam amb la col·laboració del Graner-Mercat de les Flors i Teatre de Palamós. 
https://marionanaudin.com/

Metro la Garrotxa - Pol Clusella
Metro La Garrotxa aviat serà una realitat
tot va cap aquí, ja ho hauràs vist als titulars
èxode rural, les grans ciutats i tal i qual
toca actualitzar el gran patrimoni natural

Metro La Garrotxa ja és aquí, a punt d'arribar
posa't-hi de cara perquè ja està tot pagat
mil i molts milions, tot això ho porten els de dalt...
i si ho penses, mira, en realitat... no està tan mal


Pillo blava a Olot i em planto a El Torn en un plis plas
passo per Can Blanc i nem la gang a fer un gelat
crec que a l'Auditori de Mieres hi ha algo guay
i sinó, a nyamnyam hi ha el musical de la Barbany

Grues i taladros de tamany descomunal
màquines gegants en 4D ho imprimiran
cada un dels vagons i les andanes i els fanals
fet tot amb la lava de volcans comerç local
https://www.instagram.com/petitiberic/

Helena Roig 
El punt de partida del projecte que neix in situ al poble de Mieres, serà les sèries dosmileres “the L word” i “Gossip Girl”. El safareig com a mapa conceptual i l’estalqueig són el fil conductor de la trama d’ambdues. La intenció és extreure les eines que ens poden donar aquestes pràctiques que al llarg de la història han estat demonitzades (com diu Silvia Federici) i apropiar-les per al benefici de totes.

L’Helena treballa en residència a l’Espai nyamnyam portant a terme un treball transgeneracional amb persones que viuen al poble de Mieres. Com a projecte col·laboratiu s’anirà donant forma a la proposta a partir de la interacció, l’acumulació d'idees i serendipitats de les persones que en formen part.
https://helenaroig.online/

Espai 
nyamnyam 

;

L’any 2019, després de 8 anys desenvolupant el projecte a Barcelona, el col·lectiu nyamnyam va decidir traslladar la seva base d’operacions a Mieres, una població de poc més de 300 habitants a només 15 quilòmetres d’Olot i Banyoles. Al mig del poble hi ha l’espai nyamnyam, d’una extensió de més de 800 m2 amb diversos espais, que acull durant tot l’any procesos de creació, trobades, intervencions i tallers, per a promoure el treball transdisciplinar.

Per primera vegada, l’any 2020 les portes del mas es van obrir al públic amb una mostra del treball de diversos artistes amb què col·laboren. L’objectiu és doble: per una banda donar a conèixer el projecte als veïns, veïnes i al públic general, i per una altra promoure pràctiques artístiques situades que modulin en funció d’on, com, quan i amb qui es produeixen. Enguany, totes les propostes que es presenten al cicle ‘Si no vols pols no vinguis a l’era’ estan adaptades al lloc del propi Espai nyamnyam, i del que l’envolta. 

En aquest sentit, el projecte treballaa partir de la memòria del mas, com a centre de producció i vida. En ell, per exemple, es batia el cereal, s’elaboraven estris i es cultivaven aliments.

Un altre dels punts d'interès és el de reterritorialitzar la cultura i no fer-la una cosa exclusiva de les grans metròpolis. Nyamnyam es converteix en un context que permet la dilatació del temps i l’espai, i que facilita les condicions per a compartir i reflexionar sobre les pràctiques artístiques contemporànies. Això no suposa un aïllament o negació del vincle amb la ciutat, sinó de pensar aquesta relació en retroalimentació. A partir d’aquesta relació, aquest any s’ha ampliat la col·laboració d’institucions culturals de naturalesa diversa, que obren encara més l’espectre artístic ampliant l’impacte cultural del cicle; així s’ha tramat col·laboracions amb La Capella-BcnProducció, el Festival TNT, El Bòlit - Centre d’art Contemporani de Girona, el Consulado (València), el Festival Citemor (Portugal) i el Festival Sismògraf.

Informació pràctica 

Mieres es troba a 15 minuts d'Olot i Banyoles en cotxe.
En transport públic es pot arribar a Mieres en taxi per uns 25 € o amb el bus a demanda desde Banyoles (de dill a div).

Aquí sota teniu els horaris de transport públic per arribar a Banyoles, Olot i Girona.
Si teniu qualsevol dubte ens podeu escriure al nostre correu electrònic. info@nyamnyam.net

1

BUS

Barcelona - Banyoles - Olot 

Banyoles - Mieres 

Olot -Mieres
2

TREN 

Barcelona - Girona 

Enllaçant amb Bus 
Girona - Banyoles 
3

TAXI

Servei de taxi desde Banyoles i Olot a Mieres.
Pere Miquel Masias
Tel. 629 560 286
4

ALLOTJAMENT

Allotjaments a Mieres 

Casal Sant Miquel
608 41 60 34
Bosc del corral s/n, 
17831 Sant Miquel de Campmajor

Crèdits

Nyamnyam és un espai i col·lectiu creat el 2012 pels artistes Iñaki Alvarez i Ariadna Rodríguez. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció i l'intercanvi de coneixement en cada context (g)local en el qual treballen. En aquest encreuament entre arts en viu, pensament crític i pedagogies, creen situacions per activar o recuperar modes de relació en un sentit holístic, incorporant organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions, etc. Han realitzat i compartit els seus projectes a Espanya, Portugal, França, Itàlia, Suïssa, Noruega, Grècia, Estats Units, Mèxic, Colòmbia i Equador. Més informació a www.nyamnyam.net

'Si no vols pols no vinguis a l'era' és un projecte de l'Associació Cultural nyamnam,  en col·laboració amb La Capella (Bcn Producció), el Festival TNT, El Bòlit - Centre d’art Contemporani de Girona, el Consulado (València) i el Festival Citemor (Portugal).

Suport comunicació: Olga Alvarez i Clara Narvión
Suport a la producció: Ingrid Riera

Amb el suport de l'Ajuntament de Mieres, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya (OSIC).

Amb la col·laboració de: